El llegat de les emprenedores


“Poseu la torxa del progrés en mans de la dona i progressaran els pobles.”

Maria del Carme Maynegre

Aquest itinerari proposa resseguir la vida de 15 dones ganxones a partir de 15 llocs de Sant Feliu que, en un moment o altre, han estat vinculats amb cadascuna d’elles. Coneixerem una escriptora, una llevadora, una pintora, una actriu, una cuinera, la directora d’una empresa d’aigües, una política, una professora d’idiomes, una mestra, la directora d’una empresa de transports, una farmacèutica, una benefactora, una directora d’escola, una cantant d’òpera i una activista social. Les seves biografies han estat extretes del llibre de Gerard Bussot Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900-2000 [401 apunts biogràfics], editat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, per mitjà de l’Arxiu Municipal, l’any 2011.

Aquestes 15 emprenedores han estat escollides pel fet que representen un variat repertori de perfils, interessos i trajectòries vitals. No hem volgut fer un itinerari dels oficis que tradicionalment han fet les dones sinó presentar persones amb noms i cognoms, protagonistes d’històries singulars, plenes d’esforç i implicació. Tenen en comú el fet de ser dones i que sovint van esdevenir autèntiques pioneres ja que van treballar en àmbits tradicionalment aliens a la seva condició femenina o bé van aplicar propostes noves, sobretot en el camp de la pedagogia i l’educació. Algunes van ser artistes i creadores, d’altres van tenir iniciatives en el món empresarial. Moltes, durant la seva vida, van esmerçar temps i recursos en ajudar els més desfavorits o van treballar per al benefici col·lectiu. Aquest itinerari vol ser un petit homenatge a cadascuna d’elles com a representants de totes de les dones de Sant Feliu de Guíxols i les seves petites grans històries.

M. Àngels Suquet

 

La petja de les emprendedores

 Badia, 2009
Procedència: Àrea de Turisme (Autor: Jordi Gallego)

 

Aquesta ruta té quinze punts:

 1. Margarita Wirsing Bordas - Escritora
 2. Madrona Romaguera Pla - Llevadora
 3. Maria Pou Bosch - Pintora
 4. Pilar Casanova Miró - Actriu
 5. Isabel Pujol Brunsó - Cuinera
 6. Maria Janer Estafanell - Empresària
 7. Flora Isgleas Alsina - Política
 8. Rosa Pascual Pascual - Mestra i benefactora
 9. Maria Duran Arpa - Mestra
 10. Maria Josep Vidal Bou - Empresària del transport
 11. Glòria Miranda Vidal - Farmacèutica
 12. Concepció Gispert Sabater - Benefactora
 13. Concepció Coromines Prats - Cantant d'òpera
 14. Maria del Carme Maynegre Juanals - Mestra
 15. Margarida Santana Pujol - Benefactora

Font: Texte elaborat per Ma. Àngels Suquet.
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, 2013
.

SIAD logo-arxiu

ITINERARI EL LLEGAT DE LES EMPRENEDORES

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos